Ve středu 4. února jsme opět navštívili novou laboratoř ve Střední škole informatiky a služeb v rámci projektu na zkvalitnění výuky chemie.
Naše již třetí laboratorní práce v tomto školním roce se týkala organických sloučenin, kterými se nyní zabýváme i v hodinách chemie. V první dvouhodinové práci jsme zjišťovali vlastnosti a reakce karboxylových kyselin, se kterými se setkáváme i v běžném životě, např. kyselina citronová, octová, vinná a šťavelová. V druhé části jsme pracovali s různými sacharidy – glukosa, fruktóza, galaktosa, maltosa, laktosa a sacharóza. Pracovali jsme s Fehlingovým činidlem a zjišťovali účinky sacharidů. Demonstračním pokusem jsme zjistili účinky kyseliny sírové na sacharózu, a jak reaguje Lugolův roztok se škrobem v bramboře. Určovali jsme pH kyselin v citronu a jablku.
učitelka chemie Marta Mokrá