ZŠ Podharť, Dvůr Králové nad Labem

Se školou v Podharti snadněji do Evropy

Žáci naší školy se již tradičně zapojili do podzimní úklidové akce s názvem „Ukliďme Česko“. V pondělí 13. října se děvčata i chlapci ze třídy 8. B přidali k ostatním dobrovolníkům a ve čtvrti Podharť za pomocí pracovních rukavic a pytlů na separovaný odpad sebrali smetí v okolí podharťského rybníka, na dětském sportovním hřišti ve Slunečné ulici i v okolí naučné stezky u městské nemocnice.

V největším objemu byl zastoupen v nasbíraném odpadu plast a lahve od alkoholu. Děti přírodě dopomohly od 10 kg směsného odpadu a vytřídily plný pytel plastů. Zároveň si znovu připomněly, jak dlouho se odpadky v přírodě rozkládají. Pet láhev např. až 450 let, jednorázové pleny 250 let a hliníková plechovka až 400 let, sklo dokonce tisíce let. Z těchto údajů až mrazí. Nechceme přeci naši zem změnit na smetiště.  Pro 8.B bylo setkání s realitou nejlepší školou života.

Mezi nejkurióznější nálezy patřila stará koloběžka a trekingové boty, které již někomu dosloužily a jejich majitel je zanechal mezi stromy v přilehlém parčíku pod nemocnicí. Mezi zúčastněnými proběhlo hlasování o nejneobvyklejším nálezu a nejlepším sběrači. Ti za odměnu dostali triko a tašku s logem akce.

Tato úklidová činnost žákům ukázala především skrze jejich vlastní zážitek závažnost problému odpadu v přírodě a černých skládek, oživila jejich diskusi na téma odpady a jejich recyklace.

Celkově lze zhodnotit pozitivně to, že pohozených odpadků v letošním roce bylo znatelně méně, za což patří všem spoluobčanům dík.

Mgr. Vaňková Edita, ředitelka školy

Aktuální počasí

Virtuální prohlídka školy

Škola pohledem dětí

Sponzoři

  Vedení školy děkuje všem sponzorům za věcné i finanční dary.

Podpora inkluzivního vzdělávání III Logo Národní plán obnovy Logo Financováno EU Logo Královéhradeckého kraje Logo Rodiče vítáni Certifikát Škola podporující zdraví Certifikát Etická škola Logo Ovoce do škol